2026 / Otomotiv Sektöründen Haberler
Türkiye'ye yeni elektrikli araç yatırımı!
Changan, Skywell gibi birden fazla markanın üretimi yapılacak.
Yatırım yeri: Çankırı Yakınkent OSB

Türkiye'de yeni bir elektrikli araç üretim projesi hayata geçiriliyor. Ankara-Çankırı sınırına yakın Yakınkent OSB'de inşaatı başlayan tesiste birden fazla markaya ait otomobiller üretilecek/montajlanacak.
Ankara'nın kuzeyinde inşa edilen fabrika ile ilk etapta Changan, Skywell gibi bazı markalara ait araçların montajı gerçekleştirilecek. İlerleyen dönemde yerlilik oranının artırılması ve Türkiye'de üretilecek otomobillerin Avrupa'ya ihraç edilmesi planlanıyor.
Anlaşılan markalardan biri olan Changan, 2027'de Nevo ve Avatr markalarını Avrupa pazarında müşteriyle buluşturacağını açıklamıştı. Yakın zamanda Deepal marka araçlarını Tayland fabrikasından Avrupa'ya ihraç etmeye başlayan Changan, Türkiye'deki yatırım tamamlanırsa ihracat için yeni bir lokasyon kazanmış olacak.

Henüz resmi olarak açıklanmayan Çankırı'daki fabrika yatırımı, BYD ve Chery'nin aksine doğrudan Çinli bir üretici tarafından yürütülmüyor. Çin hükümetinin katma değerli üretim yatırımlarına izin vermediği günümüz şartlarına uygun bir şekilde işe koyulacak. Fabrikada yakın zamanda hangi modellerin üretilip piyasaya sürüleceğinin açıklanması bekleniyor.

[Resim: 1768778935_C4mqVlU7ZCpMDul.jpg]
Bul
Alıntı
Tesla, FSD otonom sürüş özelliğini satmayı bırakıyor. Abonelik modeline geçiliyor!
Tesla'nın 2020'de kullanıma sunduğu FSD (Full Self Driving) otonom sürüş özelliği yakında tek seferlik bir ödemeyle satın alınamayacak.

Elon Musk, FSD'nin 14 Şubat sonrası sadece aylık abonelik ücretiyle kullanılabileceğini açıkladı. Bu tarihe kadar FSD paketi satın alınan araçlar ömür boyu otonom sürüş kabiliyetine sahip olacak.
Avrupa ve Türkiye için önemli bir kırılma noktası olan Şubat 2026'da FSD'nin geçici izin elde etmesi bekleniyor. Bu durumda Türkiye için de FSD'nin önü açılacak.

Halihazırda ABD'de FSD abonelik ücreti aylık 99 dolar seviyesinde. Bu ücretin FSD hizmete açıldığında ülkemizde ne kadar olacağı merak konusu.

[Resim: 1768779010_7pwOULcLoBtfArh.jpg][Resim: 1768779012_6n78R9kccf2rsIS.jpg]
Bul
Alıntı
Mercedes ve En Yakıt birlikte 40'a yakın şarj istasyonu kuracak!

Elektrikli araç dönüşümü kapsamında şarj altyapısına milyarlarca dolar yatırım yapan Mercedes-Benz, Türkiye'de En Yakıt ile iş birliği anlaşması imzaladı. AVM, otel ve dinlenme tesislerine en az 180 kW, şehirler arası yollar ve büyük otoparklara ise 480 kW'a kadar şarj kapasitesi sunacak üniteler yerleştirecek Mercedes ve En Yakıt'ın cihaz tercihi Schneider Electric'in Star Charge ile birlikte piyasaya sürdüğü çözümler olacak.

Ortaklık kapsamında 2027 sonuna kadar 40'a yakın lokasyonda 140 soketlik yüksek hızlı şarj ağı oluşturacak Mercedes, 2026 sonuna kadar müşterilerine %14 indirim uygulayacak.
Çin'de yaklaşık 2 milyar dolar, Kuzey Amerika'da ise 1 milyar dolarlık yatırımlar da dahil olmak üzere küresel çapta 2030'a kadar 10.000 şarj noktasına ulaşmayı hedefleyen Alman dev, yatırımın Türkiye ayağını En Yakıt ile birlikte yürütecek.

[Resim: 1768779177_bH7TRBL68NgQ2Qb.jpg]
Bul
Alıntı
Lityum iyon batarya pazarı 1.591 GWh kapasiteye ulaştı!

* Enerji depolama 300 GWh seviyesini aştı.
* LFP bataryada yıllık bazda artış %48 ile rekor kırdı.
* Araç bataryası kullanımı 1,2 TWh seviyesine ulaştı.
* 2025 elektrikli araç satışı: 20,7 milyon
Benchmark Mineral Intelligence tarafından açıklanan verilere göre küresel lityum iyon batarya pazarı yıllık bazda %29 artışla 1,59 TWh büyüklüğe ulaştı.

Lityum batarya tüketiminin neredeyse beşte biri enerji depolama sistemleri (BESS) için gerçekleştirildi. Çin'de Aralık 2025'te batarya talebinin %45'ini depolama oluşturdu ve ay bazlı rekor kırılmış oldu.

[Resim: 1768779231_i765UjsdaNqKyCW.jpg]
Bul
Alıntı
Tesla Model Y'nin rakibi Rivian R2 üretilmeye başlıyor!

> 45.000$ fiyat
> LG üretimi 4695 silindirik batarya hücresi
> ~500 km menzil
> 4,7 metre uzunluk
> 2026 ilk yarısında teslimatlar başlıyor.

Rivian, ABD’nin Illinois eyaletinde kurduğu fabrikada R2 modeli için ilk üretim doğrulama (manufacturing validation build) sürecini tamamladığını duyurdu.
Bu aşamayla birlikte fabrikanın üretim hatları ve süreçleri test edilirken, seri üretimin önündeki son teknik engeller de kaldırılmış oldu. Fabrikada üretilecek R2 modeli için teslimatların 2026’nın ilk yarısında başlaması planlanıyor.

45.000 dolarlık fiyat etiketiyle Tesla Model Y’ye rakip olacak R2, 90.000 dolar seviyesinde satılan R1S ve R1T modellerine kıyasla çok daha ulaşılabilir olmasıyla öne çıkıyor.
2025'te satışları %18 düşüşle 42 bin seviyesine gerileyen Rivian, R2'nin rekabetçi fiyatı sayesinde 2026'da çok daha iyi bir finansal tablo ortaya koymayı ümit ediyor.

[Resim: 1768779296_5ONLwWOlN6Ch3PT.jpg][Resim: 1768779298_uai4MZv3PbO1BCr.jpg][Resim: 1768779301_tgMjFQ025P1ntHF.jpg]
Bul
Alıntı
Altur Turizm araç filosunu Volkswagen Crafter ile güçlendirdi 

İstanbul’da taşımacılık sektörünün önde gelen firmalarından biri olan Altur Turizm, filo yenileme projesi kapsamında 80 adet Volkswagen Crafter ile filosunu güçlendirdi. 
 Doğuş Otomotiv Volkswagen Ticari Araç, Volkswagen Yetkili Satıcısı Altur ve Altur Turizm yetkililerinin katılımıyla düzenlenen törende Altur Turizm, 80 adet Crafter modelini teslim aldı. 
 Volkswagen Ticari Araç, taşımacılık ve turizm sektörünün lider firmalarıyla iş birliğini sürdürüyor. Türkiye'nin en köklü firmalarından biri olan Altur Turizm, filosunu Volkswagen Crafter modelleriyle güçlendirmeye ve genişletmeye devam ediyor.Türkiye'nin en geniş taşımacılık filosuna sahip olan Altur, sektörde kalitesi, güvenliği, konforu ve ekonomisiyle iddiasını koruyan 80 adet Volkswagen Crafter modelini, düzenlenen törenle teslim aldı. Altur Turizm’in Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahim Albayrak ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Albayrak‘ın katıldığı teslimat töreninde, Volkswagen Ticari Araç Filo Satış Yöneticisi Onurcan Tosun ve Volkswagen Yetkili Satıcısı Altur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Albayrak Arf da hazır bulundu. Tören sonrasında, Volkswagen Ticari Araç tarafından Abdurrahim Albayrak’a aralarındaki güçlü iş birliğini temsil eden bir plaket takdim edildi.  
 Altur Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hikmet Albayrak Volkswagen Crafter’ı yüksek teknolojisi, düşük yakıt tüketimi, konforu ve yüksek ikinci el değeri gibi özellikleri nedeniyle tercih ettiklerini belirtti.

Kuruluşu 1976 yılına dayanan Altur Turizm, günde binlerce personel ve öğrenci taşımacılığının yanında, turizm taşımacılığı, operasyonel kiralama ve özel transfer hizmetleri de gerçekleştiriyor.  

[Resim: 1768951465_mL9l8G3N90CRKlp.jpeg][Resim: 1768951471_mBfkcPqIUUCWyIC.jpeg]
Bul
Alıntı

Foruma Git:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcı(lar): 1 Ziyaretçi