Mesajlar: 2,615
Konular: 0
Katılım: 26-08-2018
Rep Puanı:
8,758
İzmir’de Reklamlı Otobüs Dönemi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplu Ulaşım kuruluşu olan ESHOT genel müdürlüğüne bağlı otobüslerde 2004 yılına kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi faaliyetleri hakkında reklam çalışmaları vardı. Bu sene yapılan ihale ile ESHOT’a ait otobüslerde hem firmalara hem de kuruma gelir kazandırma amacıyla reklam giydirme çalışmaları başlandı. Reklam çalışması yapılan araçlarda marka ayrımı yapılmamıştır. Tüm filoya olmasa da belirli araçlara sözleşme şartlarına göre tasarım yapılıp araçlara giydirme yapılmıştır.
Mesajlar: 2,615
Konular: 0
Katılım: 26-08-2018
Rep Puanı:
8,758
90 dakika kalkmıyor, 120 dakikaya çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla toplu ulaşımda uygulanan 90 dakika aktarma sisteminin kaldırılacağına yönelik iddialara yanıt verdi. Başkan Soyer, öngörülen değişiklikle 90 dakikalık aktarma süresinin 120 dakikaya çıkarılacağını, ikinci ve üçüncü binişlerden ise 0.50 TL ücret alınacağını söyledi. Soyer, tek binişlerde ise 10 kuruş indirim yapılacağını açıkladı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, aktarmalı ulaşım sisteminde yapılması öngörülen değişikliklere ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden bir açıklama yaptı. Yeni sistem sayesinde toplu ulaşımdaki yolcuların yüzde 63’ünün daha ekonomik koşullarda seyahat edeceğini söyleyen Soyer şunları kaydetti:
“Toplu ulaşım ücretlendirme sisteminde yapacağımız değişikle 90 dakika aktarma süresini, 120 dakikaya uzatıyoruz. Tek biniş ücretinde 10 kuruş indirime giderek 3,56 TL’den 3,46 TL’ye düşürüyoruz. İlk iki aktarmada 50’şer kuruş alınırken, sonraki aktarmalar ücretsiz olacaktır. Öğrenci, öğretmen ve 60 yaş tarifelerinde hiç bir değişiklik yapılmadığı gibi aktarmalar da ücretlendirilmedi. Ayrıca 05.00-07.00 ve 19.00-20.00 saatleri arasında özellikle çalışan kesime yönelik yüzde 50 indirimli Halk Taşıt Uygulaması da aynen devam ediyor. Elektronik ücret toplama sisteminden alınan verilere göre İzmir’de toplu ulaşımdaki tüm binişlerin yalnızca yüzde 37’si ‘aktarma’ kapsamındadır. Geri kalan yüzde 63 gibi bir grup yeni sistemle daha ucuza ulaşım olanağı bulacaktır.Pandemi süresince azalan yolcu sayısı ve artan maliyetler toplu ulaşımın mevcut şekliyle devamını olanaksız hale getirmiştir. ÖTV’nin sıfırlanması, genel bütçeden kaynak aktarılması gibi taleplerimiz bu güne kadar yanıtsız kalmıştır. Önümüzdeki tüm bu olumsuz tabloya rağmen, artışın oranı yalnızca yüzde 5,6’dır.
Kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.”
Mesajlar: 2,615
Konular: 0
Katılım: 26-08-2018
Rep Puanı:
8,758
İzmirlileri taşıyacak 304 Otokar otobüsü için imzalar atıldı
İzmir ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 304 adet otobüs alımı için açtığı ihaleyi kazanan Otokar, yılın tek kalemde gerçekleşen en büyük otobüs ihalesi için sözleşme imzaladı.
İzmir ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 304 adet otobüs alımı için açtığı ihaleyi kazananOtokar, yılın tek kalemde gerçekleşen en büyük otobüs ihalesi için sözleşme imzaladı.
Otokar'dan yapılan açıklamaya göre, Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, Türkiye'nin dört bir yanında belediyelerin toplu taşıma filolarını yenilikçi ve çevre dostu araçlarıyla güçlendirmeye devam ediyor.
Ürettiği araçların tasarımı, ergonomisi, teknolojisi ile 50'yi aşkın ülkede hizmet veren Otokar, İzmir ESHOT'un 304 adet otobüs alımı ve araçların 5 yıl boyunca satış sonrası hizmetlerinin sağlanmasına ilişkin toplam değeri yaklaşık 476 milyon TL olan otobüs ihalesini kazandı.
Son yıllarda Türkiye'deki pek çok büyükşehir belediyesi tarafından tercih edilen,Avrupa'da Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve Romanya gibi ülkelerde ihaleler kazanan Otokar, İzmir'e 170 adet KENT LF, 134 adet KENT Körüklü otobüsü 2020 ve 2021 yılları içerisinde partiler halinde teslim edecek. Otokar ayrıca, 5 yıl boyunca araçların satış sonrası hizmetlerini de sunacak.
Otokar'ın toplu taşımada yenilikçi anlayışını yansıtan, modern tasarımının yanı sıra üstün teknik özellikleriyle de dikkati çeken KENT otobüsleri, Avrupa'nın en çok tercih edilen şehir içi otobüsleri arasında yer alıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, farklı uzunluktaki otobüsleri farklı hatlarda kullanarak ulaşımda verimliliği sağlarken, örnek bir taşımacılığa imza atıyor. ESHOT'un filosuna dahil olacak yeni otobüslerle birlikte 2009 yılından bu yana İzmir caddelerinde başarıyla hizmet veren Otokar otobüslerinin sayısı 700'ü geçecek.
Mesajlar: 2,615
Konular: 0
Katılım: 26-08-2018
Rep Puanı:
8,758
30-08-2020, Saat: 15:06
(En son düzenleme: 30-08-2020, Saat: 15:08 Ozan EROĞLU.)
Virüssavar “güvenli otobüs” İzmirlilerin hizmetinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, ESHOT Genel Müdürlüğü filosuna kattığı 52 yeni otobüsten biri, sahip olduğu sağlık güvenliği sistemleriyle öne çıkıyor. Dünyada ilk kez İzmir’de kullanıma alınan güvenli araç, yolcunun ateşini ölçüyor, havayı ve iç yüzeyleri virüslerden ve bakterilerden arındırıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, Otokar firmasının ürettiği 52 yeni otobüsü geçen hafta filosuna dahil etti. Devlet Malzeme Ofisi’nden (DMO) 49 milyon TL’ye alınan; 10’u körüklü ve 17’si solo olmak üzere toplam 27 otobüs ve 25 midibüs, kentin çeşitli noktalarında hizmet vermeye başladı. O araçlardan biri 302 numaralı Konak - Otogar hattında çalışan bir körüklü otobüs. Halk sağlığını koruma amaçlı özel donanımıyla dikkat çeken otobüs, virüslere ve bakterilere karşı dört önemli güvenlik sistemine sahip. Ön kapıdan binişte yolcunun ateşini ölçen güvenlik sistemi, maskesiz biniş yapmak isteyenleri de uyarıyor. Otobüste yolcu ve sürücü temasını engellemek için cam bölmeli özel sürücü kabini de bulunuyor. Ara&cc edil; hareket halindeyken, fotokataliz havalandırma sistemi havadaki virüs, bakteri ve mantar gibi zararlı organizmaları öldürüyor. Son olarak otobüsün her seferinin ardından devreye giren otomatik dezenfektan püskürtme sistemi, koltukları, tutamakları ve iç yüzeyleri temizliyor.
Soyer: Önceliğimiz hijyen
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pandemi dönemiyle birlikte toplu ulaşımda hijyen ve sağlık güvenliğinin çok daha önem kazandığını belirterek, “Bu hassasiyet ışığında tüm toplu ulaşım araçlarımızı düzenli olarak ve titizlikle temizliyoruz. Dezenfeksiyon ürünleriyle sterilize ediyoruz” dedi. Değişen şartlarla birlikte ortaya çıkan gereklilikler doğrultusunda, firmaların yeni teknolojiler ve ürünler geliştirdiğine dikkat çeken Soyer, “Onlardan biri olan ve kendi kendini temizleyen bu özel otobüs ilk kez İzmir’de kullanıma alındı. Hedefimiz, test sonuçlarının olumlu olması halinde bu tip araçların sayısını artırmak” diye konuştu.
Dörtlü sistem dünyada ilk
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, hastalığın toplu ulaşım sırasında yayılma riskini minimize eden sağlık güvenliği sistemlerine sahip otobüsün, pandemi döneminin getirdiği özel şartlar dikkate alınarak üretildiğini söyledi. Görgüç, “Koronavirüs salgını sürecinin başından itibaren mühendislerimiz, toplu taşımada sağlık güvenliği için özel olarak çalıştı. Dünyada ilk kez dört özel sağlık güvenlik sistemi, toplu ulaşımda kullanılan bir otobüste uygulandı. Güvenli otobüsümüz test amaçlı olarak İzmirlilerin hizmetine sunuldu” diye konuştu.
Sistemler nasıl çalışıyor?
1- Ateş Ölçme ve Uyarı Sistemi
Ön kapıdan yolcu binişi sırasında otomatik olarak yolcuların ateşini ölçen ve yüksek ateş tespiti durumunda sürücüyü uyaran elektronik sistemler kullanılıyor. Ayrıca maskesiz binişlerde de sürücü ikaz ediliyor.
2- Klima Ünitelerinde Fotokataliz Sistemi
Araç seyir halindeyken 60 dakika içinde virüsleri öldürebilme özelliği bulunan bu sistemler, otobüs içindeki havayı sürekli olarak dezenfekte ediyor.
Fotokataliz: Havadan taşınabilecek virüs ve bakteri gibi organik molekülleri hidroksillerle parçalayarak, zararsız su buharı ve karbondioksite dönüştürme işlemi. Hastaneler başta olmak üzere birçok sektörde yaygın bir şekilde dezenfektasyon amacıyla kullanıllıyor.
3- Otomatik Dezenfektan Püskürtme Sistemi
Sefer sonrasında, araç boşken sistem aktive ediliyor. Araç içinde boydan boya entegre bulunan nozullar ile yüksek basınçlı pulvarize dezenfektan püskürtülerek, otobüsün tüm iç yüzeylerinde virus ve bakteri sterilizasyonu yapılıyor.
4- Kapalı Şoför Kabini
Yüksek camlarla ayrılan sürücü bölmesi sayesinde sürücü ve yolcuların direkt teması engelleniyor; virüs ve bakteri geçiş ihtimali minimize ediliyor.
Gemiler bisikletliye 5 kuruş
İzmir’de 1 Eylül’den itibaren bisikletli yolcular deniz ulaşımından sadece 5 kuruş ödeyerek yararlanabilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ’in iç körfez seferlerini kapsayan uygulamayı kentte motorlu taşıt trafiğini en aza indirme hedefi doğrultusunda başlatma kararı aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Başkan Tunç Soyer’in bisikletli ve yaya ulaşım vizyonu doğrultusunda tarihi bir karara imza attı. Kent içi motorlu taşıt trafiğini en aza indirme stratejisine uygun olarak, iç körfezde sefer yapan gemiler, bisikletli yolculara 5 kuruşa hizmet verecek. İZDENİZ Yönetim Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, 1 Eylül’den itibaren yolculu ön işletme seferleri başlayacak.
Yağmurlu havalarda branda hizmeti
İZDENİZ yönetimi, bisikletli yolculara daha iyi hizmet verebilmek için gemilerdeki bisiklet bağlama kapasitelerini de artırdı. Arabalı vapurlarda toplam 195, katamaranlarda ise toplam 51 adet bisiklet park yeri hazırlandı. Kullanım yoğunluğuna göre arabalı vapurlarda ileride kapasite daha da artırılabilecek. Yağmurlu havalarda tüm bisikletlilere branda hizmeti de verilecek.
Amaç bisiklet kullanımını teşvik etmek
Motorlu araç kullanımının azalması yolunda toplu ulaşım, yaya ve bisikletli ulaşım altyapısını geliştirme amaçlı projelere ağırlık verdiklerini söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu çerçevede kent içi bisiklet güzergâhlarının ve altyapısının güçlendirilmesi, kırsal bisiklet rotalarının artırılması ve şehrimizde bisiklet kültürünün oluşturulması amacıyla yoğun çalışmalar yürütüyoruz. İzmir’de bireysel araç kullanımını azaltarak toplu ulaşım ve bisiklet gibi doğa dostu, güvenli, sağlıklı ulaşım seçeneklerini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Temel amacımız; enerji verimliliği yüksek, kaynakları daha az tüketen, güvenilir, sağlıklı, doğaya saygılı ve erişilebilir ulaşımı teşvik etmek” dedi.
Hedef, her yere pedallı ulaşım
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bisiklet kiralama sistemi BİSİM’in; kentte bisiklet kültürünün oluşmasında ve yaygınlaşmasında çok önemli bir görev üstlendiğini kaydeden Soyer, şöyle devam etti: “Bugün 45 bisiklet istasyonu, 850 park noktası ve 600 tekli bisiklet bisikletimiz bulunuyor. BİSİM, hizmet vermeye başladığı günden bu yana yaklaşık 2.3 milyon kiralama yaptı. Yakın zamanda hizmete aldığımız 70 adet tandem bisikletle, görme engellilerimize ve çiftlere de bisiklet keyfini sunduk. Bisikletlilerin, gerektiğinde toplu ulaşım ağını da kullanarak kentin her yerine ulaşabilmesini istiyoruz. Bu çerçevede, bisiklet taşıma aparatı bulunan otobüslerimizin sayısını artırıyoruz. Bisiklet kullanıcıları metroya ve tramvaya binebiliyor. Körfez içinde sefer yapan gemilerimizin de bisiklet yolcularına 5 kuruşa hizmet vermeye başlaması, inanıyorum ki bisiklet kullanımını daha da artıracak; hızla güçlenen bisiklet kültürünü ve farkındalığını daha da ileriye taşıyacak.”
Mesajlar: 2,615
Konular: 0
Katılım: 26-08-2018
Rep Puanı:
8,758
Otokar Firması'ndan ESHOT'a İş Artışı Hamlesi
ESHOT Genel Müdürlüğü'nün ihalesine ilişkin, 11 Haziran 2020 tarihli ÖDA ile en iyi teklifin Şirketimiz tarafından verildiği ve 18.08.2020 tarihli ÖDA ile ihaleye ilişkin davet mektubunun Şirketimize iletilmiş olduğuna dair ihale sonucu bilgisi kamuya açıklanmıştır.
Söz konusu ihale ile ilgili iş artışı gerçekleşmiş olup mevcut sözleşmeye yaklaşık 93,7 milyon TL bedelli 34 adet solo tip dizel otobüs ve 26 adet körüklü tip dizel otobüs ile bu araçların 5 yıllık bakımı ilave edilmiştir.
Söz konusu iş artışına ilişkin teslimatların partiler halinde 2021 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.
Toplam 204 Solo 160 Körüklü olmakla beraber 364 otobüs dahil olacaktır.
Mesajlar: 722
Konular: 0
Katılım: 06-01-2020
Rep Puanı:
5,808
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan son kararlar neticesinde İstanbul'un otobüs ulaşımında büyük gelişmeler yaşandı.
-İlk olarak İstanbulda mavi veya mor renkli otobüs kalmayacak bütün otobüsler tek renk sarı olacak.
-Halk otobüslerinde yolcu kovalamacılığına son vermek ve bütün otobüs sahipleri eşit kazançları olması için bütün araba sahiplerine sabit para verilecek.
-Bütün otobüsler aynı kilometreyi yapıcak örneğin kilometresi fazla olan otobüslerin hatları azaltılacak az olanlara ise hat eklenecek.
-Halk otobüsü şoförleri ve otobüsler belediye tarafından kiralanmış olacak
-Yolcularda bütün otobüslerden aynı konforu alabilmeleri için böyle bir uygulama yapılıyor.
|